Är allt socker likvärdigt?
Socker är ett samlingsnamn för ett stort antal organiska ämnen (så kallade sockerarter) av typen kolhydrat.
Socker är sött och energirikt och utgör det huvudsakliga bränslet i livsprocesserna.
I vardagligt tal och i mindre detaljerade innehållsförteckningar brukas termen socker mestadels om raffinerad sackaros.
Strösocker samt bitsocker består av bet- eller rörsocker, som båda är trivialnamn för sackaros. Råsocker är icke-raffinerat socker, brunt till färgen, och det säljs liksom ordinärt socker såsom bit- eller strösocker.
Det finns många skilda sockerarter, de främsta sockerarterna i kosten är glukos (druvsocker), fruktos (fruktsocker), laktos (mjölksocker), maltos (maltsocker), sackaros (rör- eller betsocker) och stärkelse.
Vi får i oss allt överdriven mängd socker eller kolhydrater för att det ska vara sunt för kroppen.
Och ”vanligt” socker som det som finns i till exempel läsk som Coca Cola är inte sunt.
Visste du att en burk Coca Cola består av kolhydrater som motsvarar 10 sockerbitar och att en Milkshake på MacDonalds motsvarar 16 sockerbitar?
Fast Coca Cola försvarar sig med att en burk består av lika mycket socker som likvärdig mängd apelsinjuice. Skillnaden är emellertid att apelsinjuice innehåller vitaminer samt mineraler vilket du inte hittar i en CocaCola burk.
Men låt oss ta en titt på en del olika alternativ till det ”vanliga” sockret.
Polydextrose Fibrer
Polydextrose är vattenlösliga fibrer som används i livsmedel.
Ca 9% är sockerarter, resten är fibrer.
Ca 75% passerar rakt genom kroppen, övriga blir mat till nyttiga bakterier i tarmsystemet.
Finns i massa skilda livsmedel så att producenterna kan skrävla med ”Innehåller nyttiga fibrer”
StröSöt – som strösocker men med flera olika namn
Strösöt ser ut samt smakar som socker – men innehar enbart ca 75% sötma mot socker.
Strösöt är en 100% naturlig produkt och det officiella namnet är Erytritol.
Säljs under en mängd olika varumärken,
Sukrin omnämns i Wikipedia som ett sådant.
Erytritol är en sockeralkohol och tas inte upp över huvud taget av kroppen.
Noll kalorier samt noll GI (glykemiskt Index).
Ser ut som och äger likadan granulering som strösocker.
Finns naturligt i päron, meloner och svamp med flera.
Sucralose flytande
Sucralose är ett kalorifritt sötningsmedel som är tillverkat av socker.
Till skillnad från socker så kan kroppen inte ta upp Sucralose.
Inga kalorier och inga kolhydrater med andra ord.
Det nya sötningsmedlet, gjort av socker men fullständigt sockerfritt.
Smakar som socker.
Finns som sacketter, fullkomligt kolhydratfria, ger bara sötman och är utomordentlig till kaffe, te och liknande.
Sacketter skänker endast sötman.
Vill man dessutom ha “Body”, dvs fylligheten som socker ger, så finns det en pulvermix innehållandes maltodextrin.
Maltodextrin är rena kolhydrater skapade av stärkelse som brutits ner i mindre beståndsdelar, vanligen med syra och/eller enzymer.
Maltodextrin är ett samlingsnamn för polymerer av glukosenheter och är en avsevärt lätt, vit, kristalliknande samt smaklös substans.
Maltodextrin används i huvudsak som fyllnadsmedel i sötningsmedel. Flera sportdrycker på marknaden är baserade på maltodextrin eftersom det tas upp omgående i kroppen.
Aspartam
Aspartam är ett sötningsmedel som används istället för socker i de flesta lightprodukter, sockerfria tuggummin, etc; ämnets E-nummer är E 951.
Det marknadsförs som bordssötningsmedel men ingår huvudsakligen i färdiga livsmedelsvaror.
Aspartam är ett proteinliknande ämne som bidrar till 4 kcal per gram.
Aspartam ger ingen kariespåverkan samt inget blodsocker- eller insulinsvar.
Ämnets energiinnehåll är 4 kilokalorier per gram, vilket är lika mycket som socker men tack vare sin omkring 200 gånger sötare smak används aspartam i motsvarande mindre doser än socker.
Aspartam har, till skillnad från vissa andra sötningsmedel, inte någon laxerande effekt vid överkonsumtion
Användning
Aspartam är adderat i närmare 6000 livsmedel runt om i världen, varav ca 2000 i Europa.
Substansen används som sockerersättning i bland annat bordssötningsmedel, kakor, läskedrycker, saft, glass, proteinpulver, konfektyr, halstabletter, tuggummi, mediciner m.m..
Debatten om risker
Substansen är en av världens mest dokumenterade, utredda och debatterade.