Med askorbinsyra som är C-vitamin så mår vi mycket bättre

Du kanske inte har hört ordet askorbinsyra så ofta men du vet förmodligen vad C-vitamin är för något.. Det är två likadana saker och avsevärt viktiga för att vi människor ska känna välmående. Askorbinsyran är en organisk syra och också en antioxidant. Den är emellertid inte detsamma som citronsyra.

Den som har koll känner till att C-vitamin har viktiga egenskaper. Framförallt har det antioxidativ verkan på andra ämnen i kroppen som kan vara skadliga. Den som vet med sig ej förtära tillräckligt med frukt som består av syran kan med fördel använda kosttillskott.

Känner du till det här om askorbinsyra?

Det finns otroliga mängder fakta om askorbinsyra. Sedan 1940-talet har ordet funnits I vårt svenska språk men många väljer ändå att säga C-vitamin. Brist på C-vitamin kan olyckligtvis leda till farliga sjukdomar och skörbjugg. c vitamin barn För att vår hy ska ha möjlighet att bygga upp kollagen krävs askorbinsyran.

Många tänker eventuellt C-vitamin förkylning, men det är inte så enkelt att man kan nyttja sig av denna syra för att kvickt bli av med snuva. Även om C-vitamin verkar positivt stundom så är det sällan det ger mirakeleffekter.

Åtskilliga uppvärmningar av mat som består av askorbinsyra medför att ämnet bryts ner. Det kan nämligen vara klokt att inte värma upp mat alltför många gånger ifall man vill få ut mesta möjliga hälsa av den.

Har man färgat håret och vill bleka det till vanlig färg igen så kan man använda askorbinsyra för det. Detta brukar kunna ge utmärkt resultat.

Risker med C-vitamin

Den som har brist på C-vitamin riskerar åkommor. I Sverige har vi tillgång till enastående matvaror vilket medför att skörbjugg trots allt icke är så vanligt. Men brist kan ändå medföra att man mår sämre och till att kroppen icke funkar så bra som den borde så det är ingenting man vill riskera.

Överskott försvinner hastigt med urinen därför att syran är vattenlöslig, även om man ska vara eftertänksam. Det finns exempelvis personer som kan få en ökad risk att få njursten ifall de får i sig alltför mycket av vitamin C. Men då ska man komma ihåg att det rör sig om kopiösa mängder och ej om en frukt för mycket om dagen.

Det har rapporterats att E 211 samt askorbinsyra kan leda till en riskfull reaktion. Det här är ett ämne som finns i läsk så det kan vara klokt att välja livsmedelsprodukter som icke kombinerar dessa två ämnen. Det forskas fortfarande en hel del om C-vitamin och det tycks vara så att det som vi som barn fick veta av doktorn, det vill säga att C-vitaminet är livsviktigt, är riktigt.

vad

Handla askorbinsyra I fysisk butik eller på internet

Numera så kan man handla askorbinsyra i helt vanliga matbutiker. Den finns i hyllan med kryddor. Många väljer bort frukten eller minskar på den och kompenserar med c-vitmin oralt I pulverform.